Рецидивист от затвора заведе дело за полицейско насилие
Рецидивист от затвора заведе дело за полицейско насилие / Sofia Photo Agency, архив
Рецидивист от затвора заведе дело за полицейско насилие
63291
Рецидивист от затвора заведе дело за полицейско насилие
  • Рецидивист от затвора заведе дело за полицейско насилие

Разградчанин заведе иск за обезщетение заради полицейско насилие. Садък Шукриев твърди, че при задържането му в МВР-Разград са го били трима полицаи, за нанесените травми иска от тях 20 000 лв. От полицията отричат да е имало насилие.

Рецидивист от затвора в Белене поиска обезщетение от 20 000 лв. от трима разградски полицаи за нанесен му побой по време на 24-часова мярка за задържане.

41-годишният Садък Шукриев е лежал е многократно в затвора за различни престъпления, най-вече грабежи. Именно два грабежа извършил той и вечерта, в която твърди, че е бил бит от трима полицаи. На 30 декември 2011 г. нахлул в магазин „Дружба" и отмъкнал пакетирани стоки, заплашил продавачката с нож. Тръгнал си и на автобусна спирка в центъра опитал да изнасили 15-годишно момиче. Върнал се обратно в супера и заплашил отново продавачката с нож, искайки й оборота. Скоро след това го заловила патрулка. Шукриев вече е осъден и излежава присъдата си в затвора в Белене.
От килията той завежда иск по Закона за отговорността на държавата за вреди, нанесени на гражданите. Разградчанинът твърди, че трима полицаи са го били, в резултат на което бил със счупено ребро, счупен нос и увреждане на пикочния канал. От полицията отричат това да се е случило, като уточняват, че тримата служители на реда не са работили по случая на Шукриев по време на 24-часовата му мярка за задържане.

Първоначално затворникът е подал иска си в съд в София, който го пренасочил към Административен съд-Разград. И местните магистрати обаче не считат, че те трябва да го гледат. По ЗОДОВ искът трябва да е насочен към институция, а не към физически лица - се уточнява в отказа за разглеждане на делото. Делото е изпратено на смесен петчленен състав за определяне на компетентния съд. Освен това тъй като по делото има данни за извършено престъпление от общ характер, съдът намира, че копие от исковата молба на Шукриев и от приложените към нея писмени документи следва да се изпратят наР прокуратура Разград по компетентност.