Развалени плодове раздадоха болни от хепатит С
Развалени плодове раздадоха болни от хепатит С / netinfo

Около 30 пациенти от страната раздаваха пликове с развалени праскови или ябълки на служителите на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ и на случайни граждани. Мирната акция беше пред сградата на НЗОК.

Пациентите бяха посрещнати от д-р Емилия Клисурска - експерт в отдел "Лекарствена политика" на Здравната каса. Тя също получи плик с черен надпис - "Това се случва с черния ми дроб, докато чакам лечение".

Пациентите прочетоха декларация, в която се посочва, че трябва да се започне прием на документи за лечение по програма на пациенти с хепатит "С", незабавно да се лекуват пациентите в листата на чакащите, които са приблизително около 140, да се

регламентира и опрости процедурата по осигуряване на лечение, както и да се гарантира пълна прозрачност на листата на чакащите и на програмата за лечение на хепатит.

Декларацията, прочетена от пациентите, е внесена до директора на НЗОК д-р Румяна Тодорова, до д-р Емил Райнов - председател на Управителния съвет /УС/ на Здравната каса и до членовете на УС на касата.

Част от пациентите са подготвили документи, с които се очаква да бъдат заведени съдебни дела срещу НЗОК за дискриминация по признак "увреждане", казаха те.