Разстреляха криминално проявен в Своге
Разстреляха криминално проявен в Своге / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Разстреляха криминално проявен в Своге
72542
Разстреляха криминално проявен в Своге
  • Разстреляха криминално проявен в Своге

Показен разстрел от тази нощ в Своге - с шест куршума е бил ликвидиран 34-годишният Красимир Гочев-Шмид. Покушението е станало пред дома му малко след 22 часа. Шмид е с множество криминални регистрации, а името му се свързва с пазара на наркотици.

Според близки до убития, той е имал много врагове, а поръчители на нападението може да са от една страна обявеният за общоевропейско издирване Йосиф Йосифов-Йоско Костинродския, и от друга неговият съгражданин и известен ромски бос Любомир Илиев-Къдравия.

Сигналът за убития мъж е подаден веднага след стрелбата на тел. 112. Няколко часа трупът му остана на улицата, докато течеше първият полицейски оглед. Вторият продължава и в момента.

Близки до разследването съобщиха за Дарик, че по случая се работи върху няколко версии, основните от които водят към обвиняемия за ръководител на група за мокри поръчки Йосиф Йосифов-Йоско и сочения за ромски барон Любомир Илиев-Къдравия.

Застреляният 34-годишен Красимир Гочев-Шмид е с богато криминално досие, като е определян през годините за един от основните „играчи" на пазара за дрога в София, Своге и Костинброд.

Сред най-приближените му е неговият съименник Красимир Цанов-Будин. Според източници на Дарик именно Будин и Шмид са съдействали на разследващите, които през януари 2013 г. задържаха при съвместна акция между българските и гръцките власти Йосиф Йосифов в Солун. По-късно той беше привлечен като основен обвиняем по делото за групата за мокри поръчки, добила известност като „Килърите" 5. В края на февруари обаче, след като две прокуратури не успяха да издействат постоянното му задържане под стража и след пускането му под гаранция, в крайна сметка Йоско изчезна.

Според близки до бандита, докато е бил зад решетките той многократно на всеослушание е обявил намерението си да се саморазправи с някогашните си приятели Шмид и Будин заради свидетелските им показания срещу него.

Мотивите на ромския бос Любо Къдравия пък, според запознати, може да са свързани както със стара вражда от миналото, така и с бизнеса с разпространение на наркотици. За последно името на Къдравия беше свързано със скандално задържане през 2012 г., причина за което стана разследване за подготвяно убийство на Христо Василев - Ицо Папата, лидера на Евророма Цветелин Кънчев и прокурора от ВКП Олег Янев.

Към момента от МВР не съобщават официално подробности от разследването.

Извършителите все още се издирват.