Разследват ТВ+ за укриване на данъци
Разследват ТВ+ за укриване на данъци / снимка: DarikNews.bg, архив
Икономическа полиция нахлу в редакцията на ТВ+
60272
Икономическа полиция нахлу в редакцията на ТВ+
  • Икономическа полиция нахлу в редакцията на ТВ+

Служители на икономическа полиция нахлуха в офиса на ТВ+. Според официалната информация от полицията са извършени процесуално следствени действия, като акцията е провокирана от сигнал до Софийска градска прокуратура за извършване на данъчни престъпления от страна на телевизията.

Медията към момента не е излязла със становище, но неофициално се прави връзка между скандала между кабелния оператор "Булсатком", който е свързан с телевизията, и "БТВ Медиа груп". От 2 януари кабелният оператор не излъчва каналите на медийната група заради търговски спор.

"Булсатком" също не са направили официален коментар.

"По-късно стана ясно, че прокуратурата разследва случай на двойно счетоводство в ТВ+", обясни говорителят на Софийска градска прокуратура Румяна Арнаудова. Според сигнала, постъпил в държавното обвинение, част от трудовото възнаграждение на служителите в медията било изплащано допълнително на ръка. По този начин се избягвало плащането на дължимите към хазната данъци.

"Тази проверка е започнала в СДВР по сигнал, който е бил проверен и материалите са били докладвани на прокурора. На 3 януари е образувал досъдебното производство и е разпоредил разследване. Извършен е разпит на свидетел пред съдия, след което сме поискали от съда даване на разрешение за претърсване и изземване на дружеството. Основната част на разследването касае твърденията и данните, а вече и доказателствата за това, че служителите в това дружество са получавали трудово възнаграждение в определен размер по своите карти. Такъв размер е бил вписан в трудовите им договори, но допълнително са получавали парични суми на ръка, за които те са се подписали - т. нар. двойно счетоводство, при което се осуетява и се избягва плащането на данъчни задължения. За подобно престъпление се предвижда от една до шест години затвор и глоба до 6000 лева", разказа Арнаудова.

По неофициална информация, днес служителите на медията е трябвало да получат заплатите си.

От полицията обясниха, че служителите на медията ще бъдат призовани да свидетелстват по случая.