Разследват трима членове на ВСС за връзки с Красьо Черния
Разследват трима членове на ВСС за връзки с Красьо Черния / снимка: Sofia Photo Agency

Комисията на Висшия съдебен съвет за проверка на случая за контактите на магистрати с Красьо Черния от Плевен засега се занимава само с тримата членове на ВСС - Стойко Стоев, Иван Димов и Пламен Стоилов и няма данни за други магистрати. Това стана ясно след срещата на двама от комисията с главния прокурор Борис Велчев. Красьо Черния искал пари, срещу които уреждал постове на магистрати във ВСС.

Ние се занимаваме само с тримата ни колеги, обясниха след срещата Божидар Сукнаров, председател на комисията, и Георги Гатев. Те са се интересували от главния прокурор за тези данни, които не са следствена тайна, и на този етап могат да бъдат съобщени - кой колко разговори е провеждал с въпросния Красимир Георгиев. "Случаят може да се разгледа от различни аспекти, едно е да имаш доказателства, друго е да търсиш морална вина", коментира Георги Гатев и допълни, че те не са разговаряли за доказателства и наказателна вина и не водят разследване, а се занимават с това дали тримата магистрати са нарушили закона. Гатев коментира, че при този натиск върху ВСС и тази обществена реакция, той лично би си подал оставката.

Градският прокурор Николай Кокинов съобщи, че е образувано предварително производство за манипулиране на изборните резултати при гласуването в Турция на парламентарния вот. Той е срещу неизвестни извършители - длъжностни лица за това, че на в България и Турция не са изпълнили служебните си задължения, в резултат на което са настъпили облаги за трети лица. Делото е по сигнал на министъра на външните работи Румяна Желева.