Разследват служители на МВР за съпричастност към Октоподите
Разследват служители на МВР за съпричастност към Октоподите / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Разследват служители на МВР за съпричастност към "Октоподите"
26100
Разследват служители на МВР за съпричастност към "Октоподите"
  • Разследват служители на МВР за съпричастност към "Октоподите"

Служители на МВР се разследват за съпричастност към групата на „Октопода". Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов. По думите му вече има няколко души, които са в полезрението на оперативните служби. Цветанов отказа да коментира дали бившият главен прокурор Никола Филчев е бил свързан с групата.

„Не съм заблуден по отношение на Алексей Петров, всичко което съм казал, е с ясното съзнание за това, което съм имал като информация", допълни Цветанов.

Той каза още, че Топ 300 на бандитите в страната се топи след снощната акция, проведена в Габрово, при която е задържана група за източване на ДДС за над 2 милиона лева. 

Престъпната група се е занимавала с пране на пари и източване на средства от държавния бюджет в особено големи размери, чрез незаконно теглене на ДДС. Общо петима са задържаните. Те са регистрирали фирми на територията на страната, на името на социално слаби лица, част от членовете на бандата са притежавали пълномощни да представляват тези фирми. На фиктивните собственици на фирми лидерът на групата - 47-годишен мъж от Габрово, е заплащал месечни суми между 300 и 500 лева. Групата е функционирала от началото на 2008 г. Всички фирми са регистрирани по ДДС.