Разследват роми, поругали националния флаг
Разследват роми, поругали националния флаг / netinfo

Постановлението за прекратяване на делото за хулиганство срещу ромите, които на 9 февруари тази година скъсаха националния флаг в двора на училището в тунджанското село Бояджик, е отменено от Окръжна прокуратура –Ямбол. То е върнато на Районна прокуратура с указание за провеждане на допълнителни следствени действия и повдигане на обвинение за хулиганство на виновните. Според прокурора първоначално обвинението е било повдигнато едностранно само срещу рома, покачил се на пилона, но има данни за извършени хулигански действия и от другите, които са били в двора на училището. Необходимо е обаче да се установи вината на всеки.

Възобновеното дело ще бъде върнато на същия прокурор от Районна прокуратура-Ямбол, тъй кат правилата в прокуратурата са такива. Той обаче е длъжен да се съобрази с указанията на по-висшестоящата прокуратура.

Адвокатът на полицая Митко Чавдаров вече е обжалвал делото пред Военно-апелативния съд в София.

Случаят за скъсания трикольор придоби национална известност, след като полицаят Митко Чавдаров, обвинен в тормоз над буйствалите роми, бе осъден от Военния съд-Сливен на глоба от 1 000 лв.

На 9 февруари, след полунощ, шестимата пийнали роми вдигали шум и разбудили селото. Хванали се на бас кой ще се изкатери най-високо по пилона пред училището, на който се веел трикольорът. Чавдаров отишъл на място да види както става и в този момент покачилият се на пилона Марин Димитров се хванал за знамето и го разкъсал. Образуваната тогава преписка била прекратена от районна прокуратура. Ромите от своя страна се оплакали от оказан им тормоз от полицая и сливенските военни магистрати отсъдиха, че униформеният е виновен.

В подкрепа на Митко Чавдаров се вдигна цяла България - зад него застанаха медии, неправителствени организации, общественици. Военния апелативен съд – София ще даде окончателно решение.

Други новини от Сливен