Разследват осем антимафиоти за смъртта на Куцаров
Разследват осем антимафиоти за смъртта на Куцаров / снимкa: Sofia Photo Agency
Срещу осем служители на бившата ГДБОП са образувани дисциплинарни производства за смъртта на Пламен Куцаров. Подведен под отговорност е и началникът на отдел "Контратероризъм" при антимафиотите – Атанас Димитров. Началникът на дирекцията Петър Владимиров и заместникът му Калин Михов са наказани заради инцидента.

Проверка на инспектората на МВР, направена по разпореждане на вътрешния министър Михаил Михов, е показала неправомерни действия на осем служители на дирекция „Противодействие на тежката и организирана престъпност”. След приключване на вътрешното разследване са образувани осем дисциплинарни производства срещу служители от ГДБОП. Според заключенията антимафиотите са действали неправомерно в специализираната полицейска операция, в хода на която е настъпила смъртта на Пламен Куцаров.

Според източници на Дарик при проверката в МВР е установено, че Пламен Куцаров е бил разпитван без да е издадена заповед за арест или дори протокол за привличането му като свидетел по случая. Дарик научи още, че според съдебно-медицинската експертиза по тялото на Куцаров са открити и следи от насилие.

Вътрешният министър Михаил Миков подписа заповеди за дисциплинарни наказания – порицание за срок от една година – на комисар Петър Владимиров, временно изпълняващ длъжността директор на антимафиотите и на неговия заместник главен инспектор Калин Михов.

Пред Дарик заместник-директорът на службата Калин Михов заяви, че вярва на хората си:

Не мога нищо да коментирам, наистина. Не знам и с какво са ни наказали.

Продължавате да твърдите обаче, че този човек не е имал качулка по време на ареста.

Не мога нищо да твърдя толкова категорично. Аз само предполагам и вярвам на хората, че по време на обиска не е имал. Така смятам, защото не е никаква практика, няма смисъл да му се слага. Но не мога да ви кажа, не съм бил там.

Прокуратурата е отправила допълнителни въпроси, свързани с експертизата за смъртта на Куцаров. Първоначалната експертиза по случая е готова, но по нея има някои неясноти и от прокуратурата очакват отговор до няколко дни.

29-годишният Пламен Куцаров почина в полицейски автомобил при превоз от Института по психология на МВР до сградата на бившата ГДБОП.