Разследват натравяне с билков чай
Разследват натравяне с билков чай / Thinkstock/Getty Images
Разследват натравяне с билков чай
89611
Разследват натравяне с билков чай
Разследват натравяне с билков чай
  • Разследват натравяне с билков чай
  • Разследват натравяне с билков чай

Полицията разследва случай на натравяне с билков чай. Инцидентът е от юли, когато във Военномедицинска академия е приета със сериозни оплаквания пациентка от София. Оказало се, че жената се е натровила с билков чай, купен от столична аптека. За да се стигне до подобно натравяне, контролът над фирмата производител на продукта е бил занижен. Това коментираха за Дарик от асоциацията на билкарите и гъбарите. От компетентните институции пък отказват всякакъв коментар.

Същия ден, в който жената постъпва с притеснителни оплаквания във ВМА, тя е консумирала билков чай, приготвен от пакет с етикет „Залист, миши трън, див чемшир", купен няколко седмици по-рано от аптека в столичния кв. „Красно село". За да стигне продуктът до търговската мрежа, той би трябвало да е подложен на сериозен контрол, обясни за Дарик д-р Ивелина Иванова от асоциацията на билкарите и гъбарите. "Чайовете в по-голямата част са хранителни добавки и трябва да отговарят на специална наредба за тях. Контролът се осъществява от Агенцията по храните", каза Иванова.

Изследванията на пострадалата жена установили, че в организма й е наличен атропин с висока концентрация. "Възможно е някъде колегите да са изтървали да има добавъчни така наречените алкалоиди, които са част от плевелите. Тоест една билка, като се бере в диво състояние, трябва след това много добре да се почиства. Когато контролът е занижен, когато даже в наредбата тази неща не са добре опоменати... Знаете ли, че от 1977 година насам няма обучение на билкари. Едва тази година за първи път една фондация беше първата, която от 1977 година насам се опита да направи ограмотяване относно билките", каза д-р Иванова.

Ивелина Иванова коментира още, че добрите фитотерапевтични кабинети от миналото вече не функционират, а в същото време самозвани билкари лесно получавали право за упражняване на дейност след регистрация в ресорните инспекции.

Прокуратурата извършва проверка както на дружеството - производител на търговския продукт, станал причина за натравянето на жената в София, така и на доставчика на този продукт. Двете фирми се намират на територията в село Руен и в село Копривлен.