Разследват кражба в консервната фабрика на Рашкови
Разследват кражба в консервната фабрика на Рашкови / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Полицията разследва кражба от консервната фабрика на покойния син на Кирил Рашков - Иван. Сигналът е постъпил в събота, като в него се твърди, че от бившата фабрика са откраднати 5 електромотора, 3 компресора, електрожен, 4 цистерни, над трийсет 200-литрови бидона и метални конструкции.

При извършения първоначален оглед от полицаите не е присъствал член от фамилията на Рашкови, а техен приближен. Това съобщи за Дарик инспектор Тошко Делев, криминалист от РУ Асеновград.

Обектът е бивша фирма "Биоконс" за производство на консерви и зеленчуци и се състои от няколко халета. "Въпросният представител на фамилия Рашкови ни посочваше празните халета, като обясняваше какво е имало там и какво липсва сега", каза инспектор Делев. Свидетелят е твърдял, че преди месец бидоните и техниката са били там. Инспектор Делев определи като странно обстоятелството, че не е имало следи от откраднатите предмети в посочените помещения.

Тепърва ще се установява от собствениците към момента или от негови наследници дали е имало такива машини и бидони. Обектът не работи вече 5 години и в момента се стопанисва от охранителна фирма.

По думите на другия син на Кирил Рашков - Ангел, откраднатото имущество от цеха на брат му е за близо 300 000 лева. Според Ангел Рашков техниката и бидоните са изнасяни в продължение на месец, тъй като след събитията в Катуница обектът не се е охранявал. "Преди имаше охрана, но сега хората се страхуват от местното население и няма желаещи да работят това", коментира Ангел Рашков. Той допълни, че имат подозрения затова кои са крадците.

Според разследващи, пожелали анонимност, става въпрос за инсценировка от страна на фамилия Рашкови, а не за кражба.