Разследват армията за рушвети
Разследват армията за рушвети / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Разследват армията за рушвети. Стотици войници на разпит
71290
Разследват армията за рушвети. Стотици войници на разпит
  • Разследват армията за рушвети. Стотици войници на разпит

Военно-окръжната прокуратура в Пловдив и Военна полиция разследват подкупи на членове на комисии за назначаване на професионални войници.

Пред Дарик началникът на Военна полиция полк. Борислав Сертов съобщи, че от четири месеца се води проверка по сигнал за взимане на рушвети, като се разпитват професионални военнослужещи от поделенията в Хасково, Стара Загора и Ямбол.

Според източници на Дарик проверката започнала след жалба, подадена от жена, кандидатствала за прием в Старозагорската бригада. Тя искала да стане професионален войник в Хасково. Според една от версиите на сигнала, жената решила да си плати, за да може при явяване на изпит членовете на комисията да направят компромис за възрастта й, тъй като не отговаряла на това условие, защото до момента на кандидатстване надхвърляла 32 години.

Според непотвърдена информация, за да влезе в редиците на Българската армия жената платила между 3000 и 5 000 лева. Въпреки това тя не била назначена за военнослужещ и подала жалба във Военна полиция - Хасково.

Според друга версия жената издържала успешно изпитите, била на четвърто място. Когато се явила на изпитите, все още отговаряла на условията за ненавършени 32 години. Месец по-късно, когато започнало връчването на договорите, дамата вече била навършила 32 години и й било съобщено, че няма да бъде назначена. Жената решила да се жалва, тъй като имало и други кандидати, които не отговаряли на всички условия. Някои дори се хвалели пред нея, колко са платили, за да влязат в поделението.

Пред Дарик шефът на Военна полиция полк. Борислав Сертов съобщи, че се работи от 4 месеца по сигнала, който все още не е потвърден: "Дали е достоверен сигналът е още рано да се каже. Правим проверка на обстоятелствата и факти, които са посочени в сигнала. Проверката не е приключила. Трябва да се снемат обяснения от доста хора, да се провеждат беседи с тях. Първо срокът ни беше два месеца, после беше удължен".

По случая е уведомен и главният прокурор, каза още Сертов.

Други новини от Хасково