Разследващите полицаи ще бъдат четири категории
Разследващите полицаи ще бъдат четири категории / Sofia Photo Agency
Всички, които се приемат на работа в дирекцията за разследване в Министерството на вътрешните работи, да преминават и специализиран курс за дейността си като дознатели в Академията на МВР. Около това становище са се обединили депутатите от вътрешната комисия в парламента, обяви председателят й Минчо Спасов.

След заседанието от опозицията в лицето на Атанас Атанасов от ДСБ изрази възмущението си, че с един глас не се е приело задължително изискване разследващите полицаи да са с юридическо образование: Допреди два месеца спорехме дали дознатели, които нямат юридическо образование, да могат да извършват разследване. Имаше тежко противоречие. До безкрайност се отлага това, защото били затрупани. Това не е решение на въпроса.

Председателят на вътрешната комисия Минчо Спасов обясни, че се въвеждат четири категории разследващи полицаи: Първите две задължително имат юридическо образование, останалите – разследващ и младши-разследващ полицай не е задължително да имат такова образование, но задължително трябва да принадлежат към щата на тази дирекция и не могат да им бъдат възлагани други полицейски дейности, които могат да доведат до съмнение за административно влияние върху тяхната независимост и безпристрастност при досъдебното производство, което ще водят.