Разследвана съдийка не знае дали е подписала неистински документ
Разследвана съдийка не знае дали е подписала неистински документ / Снимка: DarikNews
Разследвана за подпис под неистински документ съдийка не е виждала изпълнителния лист, заради който е проверявана. „Това беше преди осем години, документът е в един екземпляр и е приложен по гражданско дело, което е за произнасяне във Върховен касационен съд, заяви Доротея Иванова – съдия в Районния съд в Разград.

Проверката срещу Доротея Иванова е започнала преди две години по сигнал на разградския лихвар Иван Стойчев. Самият той е разследван за длъжностни престъпления, ощетени от него длъжници водят и граждански дела. Спорният документ с подпис на Иванова е с дата от 2000 г., в изпълнителния лист, издаден за вземания на земеделска кооперация от село Топчии, е записана сумата от 150 000 лв., добавено е и "1% лихва на ден". Иванова обяви, че първоначално отказала да подпише този документ, но след становище на Окръжния съд разпоредила издаването му, съобразно определението на по-горната инстанция, където лихвите не били упоменати.

Председателят на Районния съд Веселин Стоянов обясни, че още не е установено коя е била преди осем години служителката от гражданската канцелария, напечатала изпълнителния лист.

Междувременно сумата от 150 000 лв. набъбнала до 3 500 000 лв. и гражданското дело, по което правоприемникът на кооперацията – фирма "Аргос", собственост на разградския бизнесмен Йордан Панчев – си иска парите от Стойчев, е за решаване във Върховен касационен съд. В преписката по него е документът, за който се разследва Иванова. Тя твърди, че не го е виждала и затова не може да каже неин ли е подписът, но не смята, че е извършила престъпление. Според становище на Окръжна прокуратура – Разград графологична експертиза е установила, че подписът е на Иванова. Материалите са изпратени в Софийска градска прокуратура.