Разширяват правомощията на Инспектората към ВСС
Разширяват правомощията на Инспектората към ВСС / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Да се разширят правомощията на Инспектората към Висшия съдебен съвет с промени в закона за съдебната власт, са решили управляващите на разширеното си заседание в Банско.

До късно снощи продължи дискусията по препоръките в доклада на Европейската комисия в областта Правосъдие и вътрешен ред. Инспекторатът към Висшия съдебен съвет да има тежест при атестирането на съдиите. Около това становище са се обединили в съвета на коалицията. Досега това се правеше атестационна комисия към ВСС.

Както Дарик снощи съобщи, предлага се още Инспекторатът към ВСС да налага сам леките наказания на магистратите като забележка и мъмрене, за да се избегне гилдийната солидарност. Досега това беше работа на прекия ръководител в съответния съд.

Във втория ден от разширеното си заседание управляващите обсъждат изпълнението на бюджета за тази година, както и проектобюджета за догодина. Проектът на финансовото министерство предвижда акцизите върху безоловния бензин и газьола да не се повишават през 2009 и 2010 година.

В документа е записано още, че акцизът върху цигарите от догодина ще се повиши с 29,4 процента. Промени в данъците върху доходите и бизнеса не се предвиждат.