Разпределят 10 млн. лв. по програма за деца в социални домове
Разпределят 10 млн. лв. по програма за деца в социални домове / netinfo
10 милиона лева ще бъдат разпределени от социалното министерство по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси” за децата в социалните домове. Това съобщи пред депутатите от социалната комисия заместник-министърът на труда и социалната политика Иванка Христова. 2 милиона евро от средствата ще бъдат предвидени за адаптацията на деца, които след навършване на пълнолетие напускат домовете.

Общо 1193 са българчетата, които се отглеждат в 26 домове за деца с увреждания, съобщи още заместник-министър Иванка Христова. Тя допълни, че през 2006 г. са били закрити пет от тези домове, предстои закриването на още две тази година, сред които и този в Могилино. По думите на социалния заместник-министър някои от децата в Могилино са с изключително тежки увреждания и трябва да бъдат настанени в болници и да бъдат лекувани.

Христова обобщи, че до 2007 г. децата в домовете са намалели с 31 процента, което се дължи и на мерките на социалното министерство, и на факта, че все повече от малчуганите без родители се отглеждат от роднини и от приемни семейства, съответно 7913 деца при близки и 135 при професионални приемни семейства. Увеличава се и броят на дечицата с увреждания, чиито родители не ги дават в дом, а ги отглеждат вкъщи и им стават лични асистенти. Те са 20 000 в момента, посочи заместник-министър Христова.

„Около 500 лева на месец плюс личния асистент, ако се включи, получават семействата на деца с увреждания. Естествено, че това не е достатъчно”, коментира Христова.

По време на заседанието на социалната комисия депутатът Стела Банкова изрази възмущението си от факта, че държавата отделя няколко пъти по-малко средства за храноден на едно дете в социален дом, отколкото за храната на един затворник.