Разпитват ученици по случая със стрелеца от Лясковец
Разпитват ученици по случая със стрелеца от Лясковец / снимка: Dariknews.bg, архив

11 ученици са призовани като свидетели по делото срещу 54-годишния стрелец от Лясковец Петко Петков. Децата са на различна възраст от СОУ "Максим Райкович".

Процесът срещу Петков продължава на 29 септември в Окръжния съд във Велико Търново, който ще заседава четири дни по казуса. В съдебната зала ще дават показания деца, за които обвиняемият твърди, че са извършвали посегателства върху дома му като чупили с камъни прозорците на жилището му. Учениците пък се оплакваха, че Петков крещял срещу тях от терасата си, като ги заплашвал и ги целел с буркани.

Стрелецът от Лясковец не изпитвал страх по време на акцията в дома му

Децата ще бъдат разпитвани по искане на тримата защитници на стрелеца в присъствието на училищен психолог, на педагог и родителите им. Целта е да се направи психологическа характеристика на Петков и да се изясни дали той наистина е бил сериозна заплаха за учениците и дали те са се страхували от него.

Петко Петков е обвиняем за смъртта на 40-годишния командос Емил Шарков и опит да умъртви още петима други спецполицаи, както и за незаконно притежание на оръжие. Кървавата драма се разигра на 14 март 2014 г. в Лясковец, след като отряд барети атакува жилището на Петков, а той откри огън по тях.

Съдът отхвърли искане Петко Петков от Лясковец да излезе от килията

Последното заседание по делото бе на 22 юни. Тогава бе показан щит със следи от кръв по него, за който се твърди, че е на убития командос.

Майката на Шарков Ваня Рибчева и нейната адвокатка изразиха съмнения, че защитното пособие е на спецполицая. Заради това съдът разпореди да бъде извършена експертиза, която да установи дали кръвта по щита е на Шарков.

Резултатите от анализите трябва да бъдат огласени по време на делото следващата седмица. Очаква се тогава да са пледоариите и процесът да приключи с присъда на първа инстанция.

Още новини от Велико Търново