Разпитват Костов за Бай Миле, за да му „затворят устата”
Разпитват Костов за Бай Миле, за да му „затворят устата” / netinfo
Бившата силова групировка СИК е осъществявала контрабанда на петрол – в нарушение на югоембаргото, а Милчо Бонев - Бай Миле е осигурявал каналите. Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов пред Софийския градски съд. Той свидетелства по делото за убийството на Бай Миле.

Повод за разпита на Костов е негово интервю, дадено през 2004 година дни след убийството на Бай Миле, в което казва, че благодарение на връзките си с МВР и Министерство на финансите, Бай Миле е контролирал контрабандните канали на горива в нарушение на югоембаргото.

Костов заяви, че тези канали не могат да функционират без покровителството на от чиновници на високи нива в двете министерства. Според него обаче, не става въпрос за министрите, а по-скоро за шефове на служби в МВР, например Гранична полиция.

По думите му разпитът му в Националната следствена служба през 2004 година и бомбата пред дома му в Драгалевци били, за да го сплашат и да му запушат устата, защото критикувал МВР и прокуратурата. На въпрос кой е искал да го сплаши, той отговори: „Властта и винаги Филчев”.

Иван Костов обаче направи уговорката, че информацията му е до 2001 година, докато той е получавал доклади от службите като премиер.