Разпитаха зад параван свидетел по делото срещу Златко Баретата
Разпитаха зад параван свидетел по делото срещу Златко Баретата / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Софийският градски съд разпита днес свидетел по делото срещу Златомир Иванов - Златко Баретата, който бе скрит зад параван. Свидетелят Велин Добрев, който даде показания по този начин, свидетелства и по делото срещу братята Красимир и Николай Маринови. Адвокатите коментираха, че параванът вероятно е поставен заради това, че на Добрев е направена пластична операция на лицето, като по този начин е сменен външният му вид.

Добрев е част от програмата за защитата на свидетелите, тъй като е основен свидетел по няколко дела срещу сочени от МВР за престъпни ръководители.

Велин Добрев заяви пред съда, че се отрича от показанията си, дадени пред следовател, защото тогава упорито бил притискан да заяви, че Димитър Вучев е покровителстван от Златомир Иванов. Близо половин час ме караха да кажа, че Златко Баретата покровителства Димитър Вучев и най-накрая казах да напишат каквото искат, заяви свидетелят. Той добави, че не знае дали Вучев е бил покровителстван от някого.

По време на разпита пред съда Добрев заяви, че е бил свидетел на няколко срещи между Демби и Баретата на басейна „Спартак" в София. Той разказа, че Димитър Вучев е имал своя организация за разпространение на наркотици в София, която условно наричали „Фирмата". Пред следовател Велин Добрев е обяснил, че Вучев работи за Иванов, а на Вучев се отчитал Мартин Станков. Последното, което Велин Добрев заяви в съдебната зала, беше, че му казали, че е призован за днешното дело от защитата на Златомир Иванов, посочва БТА.

Делото, разглеждано днес от съда, е срещу Иванов и още 20 души. Иванов е обвинен за ръководител на организирана престъпна група, създадена с цел да разпространява наркотични вещества в страната.

Златомир Иванов и Мартин Димитров са обвинени и за предумишленото убийство на Румен Стефанов на 23 септември 2007 г. в Перник. Мартин Димитров, Георги Йорданов, Филип Христов, Георги Петров, Валентин Луков, Юлиян Зашев, Иван Величков, Даниел Кръстев, Ивайло Борисов и Евгени Евтимов отговарят пред съда по обвинение за участие в организирана престъпна група. На Коста Трифонов, Борислав Секулов и Петър Йорданов е повдигнато обвинение освен за участници в такава група и за нанасяне на лека телесна повреда. С обвинение за разпространение на наркотици са Марин Вълчев, Росен Иванов, Кирил Атанасов, Богдан Василев и Мартин Горески. Стоян Дичев и Васил Колев, които се предадоха доброволно, също ще отговарят за участие в такава група. Колев има обвинение и за разпространение на наркотици.