Разпадна се групата на РЗС в парламента
Разпадна се групата на РЗС в парламента / снимкa: БГНЕС

Марио Тагарински е напуснал Парламентарната група на РЗС. Това съобщиха за Дарик от пресцентъра на парламента. Така ПГ на партията се разпада, тъй като по правилника на НС минималният брой депутати за образуване на парламентарна група е 10.

Парламентарната група на "Ред, законност и справедливост" е съставена от 10 народни представители. След напускането на Тагарински, тя остава с деветима депутати. 

Тагарински е депозирал заявлението до председателя на Народното събрание Цецка Цачева в деловодството на парламента в 15.41 часа.

Тагарински е избран от листата на РЗС за народен представител от многомандатен район Враца. "Г-н  Тагарински не е предупредил или обяснил по никакъв начин на колегите си мотивите за това решение и не отговаря на мобилните си телефони. Това поведение, както и времето на  напускане, странно съвпада с момента, в който парламентарната група на РЗС назова новата коалиция "ГЕРБ - Гоце" и влезе в спор по този повод с управляващата партия", се казва в официално писмо от пресцентъра на РЗС, разпространено до медиите. В писмото пише още: "Смятаме, че Марио Тагарински е само инструмент за готвената политическа репресия към групата на РЗС. Очевидно е, че тя пречи на тези, които искат да се запази двадесетгодишното посткомунистическо статукво. Първоначално се купуваха и продаваха избиратели и гласове, след това се премина към купуване на секционни комисии, за да стигне до купуване и продаване на народни представители. РЗС няма да остави скрити за широката публика причините за криминалното напускане на Тагарински. Тази сутрин вътрешния министър и председател на „ГЕРБ" Цветан Цветанов в стил Антон Югов след 09.ІХ.1944 г. пророкува намаляването на парламентарната група на РЗС и няколко часа по-късно го осъществи. Такива  действия още веднъж потвърждават нашата теза, че политическия живот в България се развива в условията на ченгеджийски терор, натиск върху отделни хора и цели партии - методите на бившата ДС са живи и в действие".  

"Излизането на Тагарински от парламентарната група нямаше да е значим проблем, ако не доказва и нещо друго. В България се заражда управленски модел, който копира маниерите на путинова Русия. Двуглавият „ГЕРБ" с двама лидери, при които едната глава не знае какво прави другата и президента Първанов, който успешно манипулираше изпълнителната, а вече и законодателната власт", пише в края на писмото.