Различни институции инициират промени в Закона за движение по пътищата
Различни институции инициират промени в Закона за движение по пътищата / cнимкa: Sofia Photo Agency

По Закона за движение по пътищата законодателна инициатива имат различни органи и личности, в лицето на народните представители. По различни поводи и инициативи тези институции са направили няколко предложения за изменение на закона. Те са мотивирани от различни подбуди. Това каза в предаването „Дарик кафе” заместник изпълнителния директор на Агенция „Автомобилна администрация” към Министерството на транспорта Любомир Христов. С това той коментира промените предложени от МВР в Закона за движение по пътищата.

Христов каза още, че транспортното министерство също е изготвило проект за изменение на закона, които е оповестен на интернет страницата на министерството за публично обсъждане. „В момента е разделен на няколко теми и се провеждат дискусии със заинтересовани институции”, уточни още той. „Мотивите, свързани с нашите предложения, са въвеждане на европейски директиви. Текстовете са свързани с одобряване типа на видовете превозни средства, изискване за дооборудване на тежкотоварни автомобили и автобуси, и други технически изисквания, които ще бъдат общоевропейски”, обясни Христов. „Не се предвиждат текстове, които касаят движението на превозните средства, а по скоро те са свързани с технически въпроси, различните режими за одобряване на превозни средства от страни, които не са членки на ЕС и т.н”, каза той и допълни, че се обсъжда „въвеждане на допълнителни текстове, които ще прецизират изискванията към резервните части и съставните елементи, реда за техния контрол и евентуално тяхното изтегляне от пазара, в случай че се установи, че те са негодни”.

Относно ограниченията, които могат да се въведат за младите водачи на превозни средства, Христов отбеляза, че това не е масова практика, но „в някои страни на ЕС има ограничения за новите водачи, свързани основно с възможността им да управляват автомобил в тъмната част на деня, или ограничаване броя на пътниците, които могат да возят”.

Целият разговор с Любомир Христов чуйте в прикачения звуков файл