Разкриха престъпна схема за измамa с имоти
Разкриха престъпна схема за измамa с имоти / Sofia Photo Agency

Престъпна схема, свързана с имотни измами, е била разкрита от Инспектората на Висшия съдебен съвет и МВР, съобщи главен инспектор Анна Караиванова след първата делова среща между представители на Министерството на вътрешните работи и Инспектората.

Извънредна проверка в съда в Костинброд установила има два случая на сериозни измами с недвижима собственост. Измамите засягалаи двама възрастни, самотно живеещи, които нямат преки наследници, но имат апетитни имоти в столицата. Престъпната схема се осъществявала от адвокат и съдия от Костинбродския районен съд. Двамата изготвяли фалшиви завещания, след което предявявали граждански дела в съда на името на трети човек, който не е знаел за съществуващата схема. В единия случай замесеният в измамата бил в Либия, а при другия – в Софийския затвор.

По думите на експерти 30-40 % от прокурорските преписки в костинбродския съд са от адвоката, който е част от престъпната схема.

От Инспектората на ВСС заявиха, че ще предприемат акт за дисциплинарно наказание срещу съдията от Костинброд, но все още не могат да оповестят неговото име, тъй като продължава разследването. Адвокатът от престъпната група е обявен за общодържавно издирване, тъй като е напуснал България.