Иван Гешев
Иван Гешев / БГНЕС
Парите, прехвърляни по метода „хавала“ от разбитата престъпна група, са изпращани в чужбина, обясни заместник главният прокурор Иван Гешев.
 
По-рано днес прокуратурата съобщи, че са арестувани 43 човека по подозрения за престъпления срещу Републиката. Сред тях е сириец, който се смята за ръководител.
 
Делото е започнало по оперативна информация на МВР и ДАНС, каза Гешев.

Мащабна акция срещу финансирането на тероризма, над 40 души са задържани
 
Сириецът пращал парите на членове на международни терористични организации. Те обаче не били у нас.

Годишно тази система генерира около 100 до 300 млрд. евро. Освен сириеца са задържани и други чужденци.

Гешев допълни, че в акцията са претърсени над 50 адреса в 7 града, за които са издадени над 130 разрешения за различни претърсвания. "Предстои колегите да преценят дали и по отношение на колко ще бъде повдигнато обвинение", заяви още той.

„Не става въпрос за терористична заплаха на територията на България“, допълни Гешев.
 
Колкото до призования днес бизнесмен Емилиян Гебрев, Гешев заяви, че прокуратурата е прецизирала обвиненията срещу него.
 
"Дунарит" е бил придобит с пари от КТБ по начина, по който са били придобити и други предприятия. Подсъдим за тази престъпна група като ръководител е Цветан Василев, посочи Гешев.
 
Той уточни, че било нормално заводът да е част от активите на банката. С такива е можело да бъдат удовлетворени вложенията на клиенти на КТБ, чийто депозити не са били гарантирани. Вместо това са положени усилия този завод да не отиде при вложителите. Приложени са трикове за увеличаване на капитала, каза Гешев.

Как работи системата „хавала“?

От векове в света съществува система за изпращане на пари, наречена хавала. Под това название се крие стройна схема за превод на средства, използвана и до днес в Азия, Близкия Изток или Африка. Тя предполага, че клиентът се обръща към „брокер“, на когото дава парите, а от своя страна посредникът се свързва със свои "партньори" в страната, за където е предназначен паричният превод. До ден-два те издирват получателя и му дават парите. Обикновено таксата за "превода" е около 5% от сумата.

Реално при тази схема липсва паричен поток, който да може да бъде проследен, тъй като обикновено "брокерите" плащат средствата от своя джоб. По тази причина хавала е отличен начин за финансиране на незаконни дейности, сред които и терористични атаки.
БТА