От полицията и прокуратурата дадоха подробности пред медиите за екшъна, който се разигра във Видинско с обир, гонка и стотици разхвърляни банкноти на пътя. Задържани са извършителите, обясниха старши комисар Петър Коцин – директор на Областна дирекция (ОД) на МВР-Видин, комисар Валентин Ванков – началник на ГПУ-Брегово и заместник окръжен прокурор, и говорителя на Окръжна прокуратура - Видин  Владислав Влашев тази сутрин пред входа на ОДМВР-Видин. 

Рецидивисти нападнаха и заключиха възрастен мъж в дома му и откраднаха близо 19 000 лв. (СНИМКИ)

На 23 октомври късно вечерта патрул на „Гранична полиция” опитал да спре съмнителен автомобил на пътя за видинското село Раковица и му подал светлинен сигнал, при спиране шофьорът и тримата му спътници изскочили от колата, започнали да бягат и да изхвърлят пари. Впоследствие станало ясно, че са криминално проявени и само няколко часа по-рано са нападнали 85-годишен мъж в дома му в село Макреш. Задържаните откраднали от него сутринта близо 19 000 лева и го заключили. 

„Не са употребили насилие по време на грабежа. Двама от извършителите имат и предишни подобни прояви, свързани с кражби и грабежи. Едно от лицата преди два-три месеца е излязло от затвора. Задържаните са около 30-35-годишни. Те са от монтанското село Студено буче”, обясни пред NOVA директорът на ОДМВР-Видин ст. комисар Петър Коцин.

Те са познавали възрастния мъж, от когото са взели парите. „Преди месец и половина са правили ремонт на покрива на къщата му”, подчерта Коцин и допълни: „Вероятно така са разбрали къде държи парите”.

Извършителите към момента са задържани за 24 часа. Предстои днес да им бъдат повдигнати обвинения. Прокуратурата иска 72 часа задържане и налагане на постоянна мярка. И четиримата са с богато криминално минало”, заяви говорителят на прокуратурата във Видин Владислав Влашев.  

Парите ще бъдат върнати на възрастния мъж до не повече от месец, допълни Влашев.