/ iStock/Getty Images
В него инспекторите на БАХБ са намерили общо 23 кучета от породата, отглеждани в мизерни условия
Българска агенция по безопасност на храните разкри и спря дейността на незаконен развъдник за кучета в град Белослав, област Варна, в който е родено и чихуахуато Рая. 

След апела на Ван Дам: България спасява малкото чихуахуа от Норвегия

Историята на Рая стана известна, след като екшън звездата Жан-Клод Ван Дан призова лично българските власти да я спасят. Собствениците на 3-месечната чихуахуа я купуват от частно лице в Осло. А това огласи първо Dariknews. 

След нашата публикация последва светкавична реакция на земеделския министър Десислава Танева и депутатката Десислава Атанасова от ГЕРБ, завършила с щастлива развръзка - кученцето беше спасено.

То има български паспорт и поставени ваксини, които обаче не се признават от властите в Норвегия. Местната агенция по безопасност на храните отнема кучето от собствениците му и го поставя под карантина. 

След това властите в Норвегия обявяват, че животното е внесено незаконно и поставят условие - или кучето се връща в България, или ще бъде евтаназирано. Българската агенция по храните обаче отказвала това за малката чихуахуа, защото паспортът й е невалиден.

Жан-Клод Ван Дам зове българските власти да спасят малка чихуахуа (ВИДЕО)

Развъдникът в Белослав не е регистриран като животновъден, собственикът е физическо лице и извършва развъдна дейност на кучета от породата чихуахуа без родословие, нелегално по интернет, съобщиха от БАБХ.

В постройки в частния имот на собственика инспекторите са намерили общо 23 кучета - 17 възрастни за разплод и 6 малки. Животните са отглеждани в примитивни условия, без да се полагат за тях адекватни грижи и ветеринарномедицинско обслужване. Кучетата не са идентифицирани и ваксинирани, съгласно законодателството.

На собственика е издаден акт за незаконна развъдна дейност, съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД). Агенцията по храните връчи четири акта на ветеринарния лекар, издал фалшивите документи на кучето Рая.

Констатираните нарушения на лекаря са липса на регистрация в БАБХ, употреба на идентификационни чипове с неясен произход и без да бъдат вписани в интегрираната информационна система на агенцията - ВетИС и издаване на фалшиви документи, както и липса на задължителен дневник на дейностите, извършвани в практиката на лекаря.

БАБХ търси съдействие от неправителствените организации, които да поемат грижите за кучетата от град Белослав и да съдействат за осиновяването им. Всички констатирани от контролния орган нередности и обстоятелства ще бъдат предадени на прокуратурата за последващи действия по компетентност.