Рафинерия за производство на дизелово гориво и петролни продукти е разкрита край Летница, съобщи окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков. Производството е ставало в сграда на бившия стопански двор, чиято собственост е на частно лице от Летница с адресна регистрация в Левски. Там има около 100 тона гориво.

По оперативни данни на Териториалната дирекция на ДАНС в Ловеч в петък (4 декември) е установен и заснет камион-цистерна с 20-25 тона, която е пристигнала в двора, в близост до сградата, разтоварила продукцията и е напуснала мястото в неизвестна посока.

Разкриха нелегална рафинерия край Летница (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo


Собственикът на недвижимия имот е заявил, че сградата е авторемонтна работилница. В събота (5 декември) сутринта било преценено, че са налице достатъчно данни за извършено на престъпление от общ характер, което е наложило влизането в сградата на ангажираните с разследването служби. Там били намерени инсталация за преработка на петролни продукти и дизелово гориво, добре оборудвани съоръжения, немалък брой цистерни, в които се съхранява, както произведеното гориво, така и тези продукти, които се докарват, за да се преработват и да излизат под формата на дизелово гориво, най-вероятно, а и други петролни продукти, добави Вълков.

Стана ясно още, че до сградата има и кладенец, който осигурява водата за охладителната система на инсталацията. Отпадъците от производството са се изхвърляли в допотопни ями. По първоначална информация от тази рафинерия на месец са излизали не по-малко от 60 до 150 тона готова продукция, която не е ясно къде се е реализирала. Предполага се, че там са спирали леки, тежкотоварни автомобили и стопанска техника, които са ползвали горивото.
Разкриха нелегална рафинерия край Летница (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo


Образувано е наказателно производство за извършено престъпление във връзка с пускане в експлоатация на инсталация за производство и преработка на петролни продукти и дизелово гориво без съответното разрешение и лиценз за такава дейност.

Започнали са процесуално-следствени действия, оглед на местопроизшествието, издирване на лица, които имат отношение към това производство, техни разпити. Били са иззети проби от цистерните, за да се назначат съответните експертизи, които да покажат какво точно се намира в тях - готова продукция или такава, която е необходима за производството.
Разкриха нелегална рафинерия край Летница (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo


Сградата е запечатана. Няма задържани.

Откъде идват петролните продукти за преработка и как са отклонявани, с какви документи са превозвани, за да влизат в рафинерията и да излизат под формата на дизелово гориво, предстои да бъде изяснено. Според Вълков в хода на разследването може да излязат и доказателства за други престъпления, най-вероятно данъчни.

Източник: БТА