Раздават керемиди на пострадалите от торнадото в Завет
Раздават керемиди на пострадалите от торнадото в Завет / снимка: Радка Минчева
Кметовете на пострадалите от торнадото в Разградско общини купуват керемиди за останалите без покрив. Средствата, отделени от общинските бюджети, ще искаме да бъдат възстановени от Министерството на извънредните ситуации, съобщи областният управител на Разград Наско Анастасов.

Препоръчахме на кметовете, в чиито общини има пострадали къщи от торнадото във вторник, да закупят керемиди за останалите без покрив, а после ще искаме средствата да бъдат възстановени от Министерството на извънредните ситуации. Това съобщи областният управител на Разград Наско Анастасов.

Вече има договорка с фабрика в Стралджа, търсят се и цигли втора употреба, защото новите не са съвместими с част от покритията на жилищата в региона. Най-много – 200 – са пострадалите жилища в община Завет. За възстановяването им ще се използват средствата, предвидени за бедствия – 2200 лв., както и от фонд "Резервен" – 10 000 лв. Не се налага провеждане на извънредна сесия на местния парламент, съобщи неговият председател Мехмед Хасан.

Комисии от експерти извършват огледи на засегнатите от силните ветрове инфраструктурни обекти в областите Разград, Русе и Търговище, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации. Утре работата на комисиите ще продължи и след приключването й събратине данните ще бъдат изпратени в Министерството. Средствата, изразходвани от общините ще бъдат компенсирани от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане по критериите, заложени в нейния правилник, уточниха от министерството.