За втора поредна година бяха раздадени наградите „Лекар на годината – София 2019“ на Столична лекарска колегия и Българския лекарски съюз. Церемонията по връчване на наградите се състоя във Военния клуб. Вечерта започна с минута мълчание в памет на загиналите лекари през годината, хирургът д-р Николай Бобев и актрисата Стоянка Мутафова, които починаха малко преди церемонията.
 
„Изпращаме една бурна година, година, в която имаше много добри новини, но и много критики към съсловието“, отбеляза председателят на Столичната лекарска колегия д-р Асен Менджидиев.

Той посочи, че представителите на съсловието трябва да приемат критиката като нещо нужно за справяне с предизвикателствата и със спецификата на професията.
 
 „В нашата професия основна е отговорността ни към пациента, който идва при нас с болката си, със страданието си, ние трябва да поемем това страдание да бъдем не само добри професионалисти, но и да проявяваме милосърдие“, добави д-р Меджидиев.
 
Председателят на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева уважи церемонията за втора година. Тя отбеляза, че с удоволствие връчва отличията на младите лекари и се радва, че те имат възможност да работят в България. "Искам да им благодаря за това, че те са се посветили на медицината, защото тази професия изисква не само четене, а и желязна воля, дисциплина, себеотдаване", подчерта г-жа Караянчева.
 
Освен в обичайните категории, тази година бяха раздадени и специални награди.

 Народният представител Десислава Атанасова награди с категория „Смело сърце“ екипите на Клиниката по кардиология на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Пирогов“, на Министерството на вътрешните работи и на „Пожарна безопасност и защита на населението“, които заедно помогнаха при избухването на пожар в болница „Пирогов“.
 
В категорията „Ментор“ беше отличен проф. д-р Андрей Йотов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Софиямед“.
 
С наградата "Лекар на годината" в категория „Доайен“ бе удостоен проф. Камен Канев, ръководител на Клиниката по спешна токсикология на ВМА. Заместник-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов беше награден за приноса му в развитието и утвърждаването на авторитета на лекарското съсловие.

 Д-р Явор Пукалски, ортопед-травматолог в Отделението по детска ортопедия и травматология на „Пирогов“, беше отличен в категорията „Ти си нашето бъдеще“. Другите двама млади специалисти, удостоени със същата награда, са Христо Милушев, ЦСМП и Елица Тошкова, общопрактикуващ лекар.

За принос в развитието и прилагането на иновативна медицина и уникални техники беше награден доц. д-р Антони Георгиев, началник на Клиниката по артроскопска травматология в УМБАЛ „Софиямед“.

Шефката на Клиниката по токсикология на "Пирогов " доц. Маргарита Гешева беше отличена за Активен принос в развитието на специалността. Наградата „Добра мисия“ беше присъдена на проф. д-р Валентин Джонов, ръководител на Института по анатомия на университета в Берн, за помощта, която оказва на българските специалисти.

 Директорът на Пета МБАЛ София д-р Борил Петров беше удостоен с наградата "Мениджмънт управление на финансовите ресурси". Столичният кмет Йорданка Фандъкова беше отличена в категорията „Добрата кауза обединява“ за връщането на профилактичните прегледи при децата в яслена възраст.

Призовете за медийно партньорство отидоха при журналиста от БНР Гергана Хрисчева и екипа на БНТ.

Церемонията беше уважена от еврокомисарят по иновациите и младежта Мария Габриел, кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, омбудсманът на Република България Диана Ковачева и др.