Разчистват ромско гето в Студентски град
Разчистват ромско гето в Студентски град / cнимкa: Sofia Photo Agency

Ромското гето до блок 55 в столичния Студентски град ще бъде разчистено, а обитателите му, които са около 90 ще бъдат транспортирани до родните им места, както бе постъпено с ромите от кв. „Младост” преди седмица. Това стана ясно на заседание на комисията по демографска политика към столичния общински съвет.

На тези, които нямат собствен превоз, ще бъде осигурен общински автобус. Комисията одобри и създаването на денонощен полицейски пункт в района на Виетнамските общежития.

Ромите от гетото край бл. 55 в столичния Студентски град трябва да съборят бараките си и да напуснат доброволно до края на месеца. Заповед за това е подготвил районния кмет Димитър Дилчев, съобщи самият той за Дарик. Районният управник подчерта, че е съгласувал действията си с полицията. Той уточни, че гетото е върху частен терен и затова недоумява как на някои от циганите е издадена адресна регистрация. В същото време Дилчев каза, че има много оплаквания за извършени от ромите кражби от близките строежи и дори били откраднали част от оградата на детска градина.