Разцепление сред „Ранобудните”
Разцепление сред „Ранобудните” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Разцепление сред „Ранобудните”
69844
Разцепление сред „Ранобудните”
  • Разцепление сред „Ранобудните”

Разцеплението между „Ранобудните студенти” е естествено развитие на събитията. Това заяви за Дарик представителят на първата окупация на Софийския университет Ивайло Динев.

По думите му не е имало скандали между недоволните студенти. Той обясни, че след края на двете окупации на висшето училище е нормално всеки да тръгне по своя път и да продължи живота си. Според Динев има две възможности за бъдещо развитие на „Ранобудните”. Едната от тях е неформалната организация да се разтрогне, другата е да се създаде официална непартийна структура.

Според Ивайло Динев след втората окупация на Софийския университет само студентите, които участват в общите събрание на „Ранобудните студенти” се асоциират с организацията. Той обясни че скандали между тях не е имало.

„Скандалните неща, които предизвикват впоследствие някакви разцепления между нас, не е само заради разцепление, а заради нормалното състояние на нещата, защото в окупацията бяхме заедно. Имахме един метод за съпротива и това беше окупацията. След окупацията всеки по собствено мнение вижда как да се постигне каузата”, обясни той.

„Моето виждане е, че за напред „Ранобудните студенти” трябва или да спрат съвместни инициативи и всеки да си хване пътя, или да се създаде една официална структурирана организация, която да представлява студентите”, заяви още Динев. 

Студентът подчерта, че би участвал в учредяване на официална организация на „Ранобудните студенти”.

Представителите на втората окупация на Софийския университет посочват, че „Няма място само за умора и безразличие. Нека радикалните блокират, окупират и мятат. Нека мирните говорят, шестват и се забавляват”.