Разбиха престъпна група за данъчни престъпления
Разбиха престъпна група за данъчни престъпления / снимка: DarikNews.bg, архив

Разбита е група за финансови данъчни и митнически закононарушения, съобщава МВР, като допълва, че в акцията са участвали и агенти на ДАНС.

Акцията е проведена на територията на градовете София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Русе и Плевен.

Дейността на групата включвала внос от името и за сметка на фирми от типа "буфер" на бяла рафинирана захар и други хранителни стоки, посредством вътрешнообщностно придобиване от Гърция, Чехия, а също и от Молдова. Фирмите избягвали плащането на данъчните задължения чрез деклариране на фиктивни сделки с неизяснен характер от фирми - тип "липсващ търговец". След това реализирали стоките на цена, много по-ниска от пазарната. Така избягвали плащането на дължимия ДДС и съответно ощетявали бюджета. В действителност хранителните продукти се реализирали в големите търговски обекти.

В хода на операцията са претърсени 50 обекта - счетоводни и банкови офиси, складове, пакетажни цехове, жилищни, сервизни и други помещения.

Иззети са много счетоводни, банкови и фирмени документи, печати на контролираните дружества, компютърни конфигурации, мобилни телефони, флаш памети, големи суми пари и др.

Предполагаемите щети за 2012 г. възлизат на около 16 700 000 лв.

Шестима софиянци са задържани за 24 часа.