Разбиха международен канал за трафик на дрога
Разбиха международен канал за трафик на дрога / снимка: Sofia Photo Agency

Международен канал за трафик на хероин, преминаващ от Турция през България, беше разбит в Бургас от служители на ГДБОП и МВР. Операцията е проведена в сътрудничество с турските и испанските власти.

По данни на полицията, организатор на канала е мъж от Кюстендил. Той е действал с двама помощници от селата Подайва и Владимирово, Разградско. В схемата били включени още двама души от Каолиново и Пазарджик, чиято задача била да пренасят наркотиците през българската граница.

Работата по случая е започнала в началото на октомври миналата година, когато на влизане в страната през ГКПП - Малко Търново, спецполицаите от ОДМВР-Бургас задържали българския гражданин с 28 кг хероин. Дни по-късно на ГКПП - Калотина е бил засечен и друг участник в групата, който направил опит да напусне страната. Под предната седалка в автомобила му са били открити други 28 кг хероин, разпределени в 54 пакета.

На 6 ноември 2009 година, при специализирана полицейска акция на българските и испанските власти, в момент на сключване на наркосделка за 15 кг хероин в испанския град Бургос, е задържан организатор на международния канал заедно с трима българи и португалец.

Ръководителят на групата е настанен в испанския следствен арест и към него е повдигнато задочно обвинение за наркотрафик в големи размери. Един от съучастниците му е задържан в Бургас, където му е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" за 72 часа. Установено е, че другият член на групата е в чужбина. Предприета е процедура по искане на европейска заповед за ареста му.