Разбиха българска автобанда в Испания
Разбиха българска автобанда в Испания / снимкa: Sofia Photo Agency
Престъпна група от Варна, занимаваща се с кражби на луксозни коли в Испания, са разбили испанските полицаи. Разследването е започнало в Испания, където през юни било констатирано чувствително увеличение на кражбите на автомобили от висок клас.

Служители на Гуардия сивил установили зоната, в която автомобилите престоявали за определен период. Там колите били подготвяни прецизно за износ, като основно се фалшифицирали идентификационните им елементи.

В хода на оперативните действия испанските полицаи се свързали с българските си колеги, последвал активен обмен на информация с областната дирекция на полицията във Варна.

Така било установено, че в престъпната схема участват и трима българи. С тях се свързвала организация от граждани на Нигерия и Камерун, която се занимавала с измами по метода на “печалба от лотарията”. От “печалбата” те купували автомобили от българските граждани за лично ползване и за търговия.

Обръчът се стеснил, испанските полицаи установили местонахождението на три от откраднатите коли, адресите, ползвани от членовете на престъпната група, както и местата за срещите им. В края на септември се стигнало и до реализацията на съвместните действия - престъпната група била локализирана в Бенидорм, Аликанте.

Последвала полицейска операция на служителите на испанската полиция и задържането на тримата българи – на 32, 34 и 39 години. При извършените обиски са открити и иззети компютри, фалшиви документи и регистрационни номера на автомобили, ключове за коли, пистолет, заглушители на честотата, бои и електрически инструменти за подправянето на регистрационните номера на шасито.

Установени и върнати на собствениците са 10 откраднати скъпи автомобила; предотвратен е износът им за трети страни.