/ БГНЕС
Президентът намира за нормално в предизборна обстановка скандалите да се политизират
Румен Радев: Равноотдалечен съм от всички партии
101501
Румен Радев: Равноотдалечен съм от всички партии
  • Румен Радев: Равноотдалечен съм от всички партии
Не е редно с държавни пари да се води предизборна кампания, заяви президентът Румен Радев. По думите му опитите скандалите в страната да бъдат заглушени с други мероприятия няма да дадат резултат, защото хората очакват разнищване на тези скандали и реално противодействие на корупцията.

Във връзка с упреците на управляващите, че двама души, които са били в президентската администрация, сега са в листата на БСП за евроизборите, Румен Радев каза, че президентството не е феодална институция и всеки е свободен да взима решения. И Елена Йончева и Иво Христов са напуснали президентството преди за започнат кампаниите си за българския и европейския парламент, посочи Радев.

Премиерът Борисов: Няма основание да подавам оставка след изборите за ЕП

Нормално е в предизборна обстановка и при толкова много скандали събитията да се политизират, заяви президентът Румен Радев. "Опитите да бъдат заглушени скандалите с всякакви други мероприятия няма да сполучат, защото хората вече очакват разнищване на тези скандали, реални действия и противодействие на корупцията", допълни държавният глава.

БГНЕС

По повод думите на премиера Бойко Борисов, че президентът трябва да е равно отдалечен от всички партии, Румен Радев беше категоричен: "Равноотдалечен съм от всички партии, не мисля, че давам някакъв повод изобщо да се мисли в тази насока. По-скоро не мисля, че трябва да се води предизборна кампания с пари от държавния бюджет".
 
"Както виждате, обвиненията към мен са абсолютно несъстоятелни, не само за излизане в отпуск, но цитираният Иво Христов първо напусна президентството, и тогава започна да води предизборна кампания. Така че, нека се поучат и другите, коментира президентът.

БГНЕС

"Президентството не е феодална институция и всеки е свободен да взема решения. Направете една справка колко съветници и секретари на предишни президенти, още по време на мандатите им, какви постове после са заемали", коментира още държавният глава и добави, че Елена Йончева е напуснала президентството в желанието си да се кандидатира за народен представител, а Иво Христов - за евродепутат.
 
"Условията ми са ясни - напуска се президентството и всеки е свободен да се кандидатира за каквото иска. Така че тези упреци са абсолютно несъстоятелни", заяви Румен Радев.
 
Президентът участва в церемонията по полагането на венци и цветя пред паметника на Незнайния войн в столицата по повод 74 години от края на Втората световна война.