Равен старт на частните болници с останалите за спешните случаи
Равен старт на частните болници с останалите за спешните случаи / netinfo

Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) настоява за промяна в начина на финансиране, реално остойностяване и равнопоставеност на болниците, независимо от тяхната собственост. Това каза пред журналисти в Пловдив председателят на сдружението д-р Явор Дренски.

Той посочи, че частните болници осъществяват спешна помощ, но Здравната каса реинбурсира само част от дейностите при тези случаи. Спешният случай може да бъде много скъп, а тази специфика на отделните случаи не се отчита от Касата, каза Дренски и допълни, че се плаща стандартна пътека, без значение дали случаят е спешен, с усложнения или с придружаващи заболявания. По думите му, преминавайки към Касата, се появява възможност и за частните болници да могат да работят в тази сфера. Прекрасен пример са интензивните грижи, които от тази година се финансират, допълни председателят на сдружението.

Стандартите и финансирането, особено на спешната помощ, трябва да са еднакви за всички, коментира Красимир Мурджев - народен  представител от „Коалиция за България” и член на ресорната комисия в парламента. По думите му по принцип спешната помощ е приоритет на държавата, но „трябва да бъде разгледан въпросът по отношение на това къде може да бъде закаран най-близко пациентът и ако това е частно лечебно заведение, то също трябва да има възможност да обслужва такива случаи”.

Всичко е въпрос на разценки, нека да видим с какъв бюджет ще разполагат НЗОК и Министерството на здравеопазването, допълни Мурджев.

В Пловдив се състоя кръгла маса на тема „Предизвикателствата пред здравеопазването в България - ролята на частните болници”. Тя бе организирана от Националното сдружение на частните болници.