Расте броят на ромите висшисти
Расте броят на ромите висшисти / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Расте броят на ромите висшисти
63202
Расте броят на ромите висшисти
  • Расте броят на ромите висшисти

Увеличава се броят на ромите, които завършват висше образование. Това съобщи в интервю за Дарик изпълнителният директор на сдружение „Свят без граници” Ганчо Илиев. Сдружението помага на младите роми да продължат своето образоване, а повече от пет години екипи на организацията правят медицински патронаж във всички населени места на Старозагорска област. Целта е превенция и контрол на ХИВ/СПИН и туберколоза.

„Броят на ромските студенти всяка година се увеличава и на студентите от ромски произход, които завършват висше образование, също се увеличава. Но за съжаление реализацията им като млади специалисти на този етап я няма и практически много от тях се демотивират и така не са добри ролеви примери вътре в общността. Има студенти, които следват медицина, студенти в помощните специалности на медицината - акушерки, медицински сестри, рехабилитатори, медицински лаборанти”, коментира той.

„Броят на студентите от ромски произход момичета и жени е много по-голям от броя студенти момчета и мъже”, допълни Илиев.

Иван от 30 години живее в столичното ромско гето „Факултета”. Не се обижда като го наричат циганин, но не крие, че често работодатели му отказват работа, защото е от ромски произход. „Най-културният начин за отказване е „Оставете си телефона, ние ще ви звъннем”. Като сме цигани, не значи, че всички сме на едно ниво. Те слагат всички под един знаменател. Всеки втори българин си мисли, че ромът е крадец, убиец, но не е така. Има културни цигани от нас, които са грамотни, които са завършили осми клас, 12-ти клас, има роми, които поддържат семейства, както всеки един българин”, разказа той.

8 април e обявен за Международен ден на ромите. На днешния ден се отдава почит към загиналите над 500 000 роми по време на Втората Световна Война.