Расте броят на бездетните двойки
Расте броят на бездетните двойки / снимка: DarikNews.bg, Дарик Благоевград

Пада възрастовата граница на броя на двойките с репродуктивни проблеми, алармира Илонка Каракичева от неправителствената организация "Зачатие".

"По последни данни около 55% от младите хора в България на възраст под 35 години нямат желание да сключват брак и да имат деца. С репродуктивни проблеми е всеки шести човек в света". Това заяви по време на организирана среща на тема "Проблемите в българското семейство" Султанка Петрова, председател на националното женско дружество на ВМРО.

В дискусията, посветена на необходимостта от спешна промяна на държавната политика във връзка с надвисналия над България демографски срив, взе участие и общинският лидер на ВМРО Георги Васев.

От сдружение "Зачатие" смятат, че борбата със стерилитета е важна част от борбата с демографската катастрофа.

"Всяка една стъпка на държавно и общинско ниво в помощ на двойките с репродуктивни проблеми е изключително важна подкрепа за българските семейства", подчерта Каракичева. Тя изтъкна важността от създадените общински фондове за подпомагане на бездетни семейства заради скъпоструващите изследвания. Тя постави като проблем необходимостта от разкриването на специализирани кабинети по стерилитет в големите градове.

Други новини от Благоевград