Рашидов отговори на Местан с одитен доклад за театъра в Кърджали
Рашидов отговори на Местан с одитен доклад за театъра в Кърджали / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Няколко дни след началото на споровете между министъра на културата и депутата от ДПС Лютви Местан, от ръководеното от Вежди Рашидов ведомство разпространиха одитния доклад за Музикално-драматичния театър в Кърджали, станал повод за неразбирателството помежду им.

В петък от парламентарната трибуна Рашидов обяви, че роднини на Местан, който е и заместник-председател на ДПС, използвали театъра за лични облаги. Министърът спомена името на заместник-директора на културната институция Сабиха Местан, която осъществявала неправомерна дейност в театъра чрез свое дружество. От своя страна Местан нарече министъра "лъжец" и го призова да докаже всяка своя дума.

В първия работен ден на новата седмица пресцентърът на Министерство на културата разпространи одитния доклад за Държавния музикално-драматичен театър "Кадрие Лятифова" в Кърджали, изготвен след проверка. Той е за периода 2008-2010 година. Според констатациите съществуват договори между театъра и сдружение "Кадрие Лятифова", от които става ясно, че разходите за съвместната им дейност са били за сметка на бюджета на театъра - сиреч, на българския данъкоплатец, а реализираните приходи са отивали в сдружението в частна полза на заместник-директора Сабиха Местан.

От ведомството на Вежди Рашидов пишат още, че сдружението се управлява от Управителен съвет, в състава на който влизат освен Сабиха Местан още и петима служители на театъра, които се водят членове на съвета. Налице е фрапиращ конфликт на интереси, се отбелязва в одитния доклад.

В него са направени и изводи за работата на директора на театъра Охран Таир, който вече не заема този пост. В доклада пише: "Одитът установи, че за ползвания от директора Орхан Таир и семейството му частен имот са изплатени бюджетни средства от касата на театъра в размер на 13 950 лева. Непълнолетният син на директора на театъра е получавал заплата, без да е доказано участието му в постановки. Директорът Орхан Таир е сключил граждански договор със съпругата си, която е на трудов договор в театъра, и тя е получила 3000 лева".

Резюме на одитния доклад за работата на Държавния музикално-драматичен театър "Кадрие Лятифова" в Кърджали може да се намери на сайта на Министерство на културата.

През юли културният институт беше слят с Драматично-кукления театър "Димитър Димов" в Кърджали като част от реформата в сценичните изкуства.