Рашидов: Кой закон забранява Пайнера да кандидатства за евросредства?
Рашидов: Кой закон забранява Пайнера да кандидатства за евросредства? / Sofia Photo Agency, архив
Рашидов: Кой закон забранява Пайнера да кандидатства за евросредства?
60545
Рашидов: Кой закон забранява Пайнера да кандидатства за евросредства?
  • Рашидов: Кой закон забранява Пайнера да кандидатства за евросредства?

Културният министър Вежди Рашидов обяви, че не харесва чалгата, но не бил министър на евросредствата, за да коментира отпуснатите пари на „Пайнер" по европрограми.

„Има министър по европейските пари. И аз, като Пайнера, също правя проекти. Аз в министерството не съм принципал и бенефициент на проекти. Аз правя две години проекти. Искам от МРРБ да си защитя проекта и да направя българското Лувърче, дето му викаме. Не мога да кажа. Управлявам друга култура, правя театри, киното върви, музеи стават, нали виждате кое е културата. Преди да бъда овластен от Конституцията, само за чалга се говореше. Вие сте журналисти, върнете се три години и половина, аз съм се връщал да го проверя, за да мога сега да го говоря. Сега всяка сутрин, като пуснете сутрешните блокове се говори я за нова премиера, я за нов филм, я за ново музейче, я за някоя нова изложба. Върна се дебатът за сериозното изкуство. Някак си не съм по чалгата, сигурно съм от старото поколение", каза още Рашидов.

Запитан на какво се дължи острата реакция от страна на актьорите и театралите, след като стана ясно, че компания „Пайнер" е спечелила безвъзмездно европейско финансиране в размер на 1 918 233 лева, Вежди Рашидов отговори:

„Аз не съм министър по европейските проекти. Аз съм само кандидат за тези пари. Имам няколко обекта, които не можахме да спечелим, тъй като не направиха добре проектите. Да се възмущавам като министър е едно, да не харесвам чалгата е друго. Не искам да кажа лоша дума. Три пъти обяснявам. Има ли закон, който забранява - и аз съм против чалгата. Не я харесвам. Обичам Дамян Дамянов, мога да ви цитирам Пеньо Пенев, мога Банчо Кучето да го рецитирам, обичам други неща. Но това не ме кара да бъда килър. Кой закон забрани той да не кандидатства за пари. Питам ви, отговорете си".