Ранобудните студенти са деца на свободата, заяви Стефан Цанев
Ранобудните студенти са деца на свободата, заяви Стефан Цанев / Снимка: Евгени Димитров
Ранобудните студенти са деца на свободата, заяви Стефан Цанев
69030
Ранобудните студенти са деца на свободата, заяви Стефан Цанев
  • Ранобудните студенти са деца на свободата, заяви Стефан Цанев

„Не само, че подкрепям Ранобудните студенти гласно и негласно, аз ги наричам деца на свободата".

Това заяви българският драматург, поет и писател Стефан Цанев на срещата със студенти и преподаватели във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите днес в Пловдив.

„Протестът на Ранобудните е друг тип протест, защото социалният протест е на ниско ниво. Политическият протест пък е протест за свобода на словото и стремеж към властта", добави Цанев.

Според него студентите не искат нито власт, нито пари.

„Техният протест е духовен протест.Такъв е бил протестът на всички духовни водачи - те воюват за чистота на нравите, особено у управляващите, където покварата е тотална", категоричен е писателят.

По думите му студентите вероятно ще загубят битката, но въпреки това ще са постигнали промяна във властта, независимо от съпротивата на управляващите.

Стефан Цанев сравни студентите с богомилите. По думите му богомилите не са ерес, а пречистващо движение за нашата история. Както тогава те са се борили за чистотата на църквата, така сега студентите се борят за чистота в политиката.

Той даде пример с притчата за Мойсей, който извежда евреите от Египет. Той ги въртял в пустинята в продължение на 40 години. Хората се вдигнали на бунт и го попитали защо го прави. Отговорът на Мойсей бил, че ще ги върти дотогава, докато не умре и последният човек, роден в робство. Роденият в робство не можел да бъде свободен.

"Съпротивлявайте се повече, подчинявайте се по-малко", беше призивът към студентите, с който писателят завърши своята среща с тях.

Пред Дарик Стефан Цанев сподели, че подготвя пиеса със заглавие „Островът на блажените" и ще представя „глухо общество" като метафора, илюстрираща българското общество.