Ранобудните студенти призоваха: Събудете се!
Ранобудните студенти призоваха: Събудете се! / снимки: DarikNews.bg
Ранобудните студенти призоваха: Събудете се!
67845
Ранобудните студенти призоваха: Събудете се!
  • Ранобудните студенти призоваха: Събудете се!

Празнично протестно шествие на Ранобудните студенти по случай Деня на народните будители затвори за часове възлови кръстовища в столицата днес. В шествието под надслов „Събудете се" се включиха над 1000 души - студенти, преподаватели и обикновени граждани, началото му бе 11:00 ч. от Ректората на Софийския университет. Представители на окупацията от СУ бяха подкрепени от свои колеги от Пловдивския университет, от Варненския университет, от НАТФИЗ, от Медицинския университет в София, Техническия университет в София, Лесотехническия университет и други.

След като се събраха пред Ректората, студентите се обърнаха към хората: „В Деня на будителите ние, Ранобудните студенти се обръщаме към всички български граждани: Събудете се! Станете от сън! Стига търпение! Стига мълчание! Призовавам ви всички лица и институции към ефективна общонационална стачка".

Малко след изявленията шествието започна. През деня се стигна до леки сблъсъци между протестиращи и полиция, тъй като протестиращите блокираха централни артерии и пропускаха само линейките. На органите на реда им се наложи да изблъскат със сила блокиралите уличното платно. За да може да преминава градският транспорт, полицаите направиха жива верига.

Посока на шествието

Шествието, предвождано от студенти, техни преподаватели и граждани, започна малко след 11.30 ч. от Ректората и мина покрай Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Пред библиотеката "ранобудните" пяха песни.

Шествието обаче не успя да мине по ул. „Оборище", защото пред храм-паметника „Св. Александър Невски" по същото време се провеждаше контрапротест, охраняван от всички страни от кордони и полиция. До сблъсъци и напрежение между протестиращи и контрапротестиращи не се стигна.

След това протестът се отправи към паметника на Васил Левски, зави по ул. „Московска", по улица „Раковски", след което се насочи към площад „Народно събрание".

Там недоволните граждани останаха около 10 минути и хванати за ръка всички направиха жива верига около парламента. Те блокираха кръстовищата от Народното събрание до бул. „Дондуков", а малко след 15:00 ч. органите на МВР изгониха протестиращите от пътното платно. Стигна се до леки сблъсъци при изтласкването на протестиращите, за да не пречат на движението.

Междувременно от храм-паметника "Александър Невски" се спусна националния флаг, а камбаните забиха в Деня на будителите.

След това протестиращите се разделиха на групи, които блокираха различни кръстовища в столицата.

На кръстовището на бул. "Васил Левски" и "Дондуков" около стотина протестиращи се оплакаха, че полицаите са ги избутали и се е стигнало до сблъсъци, за да освободят движението за коли на градския транспорт и автомобили на столичани. Хората там скандираха: "Долу Йовчев" и "Подайте си оставката".

Групи протестиращи имаше на кръстовището срещу Ректората, както и на паметника на Васил Левски.

Малка група протестиращи с тъпан блокираха и кръстовището на ул. "Раковски" и "Цар Освободител".

По време на целия ден в района на празничното протестно шествие полицейското присъствие беше изключително засилено.

Ранобудните студенти призоваха Събудете се
netinfo

Ранобудните студенти призоваха Събудете се
netinfo

Участниците в протеста

В празничното шествие се включиха над 1500 души, които ги подкрепят. Сред тях имаше както обикновени хора, така и студенти от различни висши училища у нас. За да подкрепят колегите си бяха дошли студенти от Варна и Пловдив.

Студенти от Медицинския университет в София се появиха на протеста, облечени с лекарски престилки. По този начин те изразиха подкрепата си към колегите им, които са окупирали Ректората на СУ.

В началото на празничното протестното шествие студентите се обърнаха към всички българи: „Днес, в Деня на будителите, ние, ранобудните студенти, се обръщаме към всички български граждани. Събудете се! Станете от сън! Стига търпение, стига мълчание. Призоваваме всички лица и институции към ефективна общонационална стачка. Да живее България".

Ранобудните студенти призоваха Събудете се
netinfo

Инициативи в подкрепа на студентите

Тази сутрин студентите от НАТФИЗ организираха поредния пърформънс пред сградата на университета. Вече трети ден те блокират улица „Раковска", изигравайки етюд в подкрепа на студентите, окупирали университетите си с искане за оставка на правителството, съобщава news.bg.

Днес актьорите бяха заложили на жанра пантомима. Част от тях бяха клекнали с наведени глави на пешеходната пътека пред НАТФИЗ, други пък - зад мантинелата на тротоара от страна на университета.

Момче, облечено в костюм, започна да рони трохи пред тях, като те отчаяно се опитваха да ги достигнат, протягайки ръце през решетката на мантинелата и опитвайки се едва ли не да се проврат през нея. Организаторите на днешния хепънинг не обясниха нищо за него, а призоваха единствено да се гледа. След края на демонстрацията всички участници се прегърнаха и се разотидоха.

Контрапротест

По-рано през деня студентите се опитаха да минат по улица „Оборище", но бяха спрени от силите на реда, защото около храм-паметника „Св. Ал. Невски" се провеждаше контрапротест в подкрепа на правителството.

Поддръжници на кабинета „Орешарски" се събраха в пространството между храм-паметника „Александър Невски" и Народното събрание и с възгласи „Подкрепа" засвидетелстваха своите симпатии към управляващите. В тълпата в близост до северния вход на парламента имаше хора от Перник, Враца и от столицата, съобщи Нова тв.

На 23 октомври студенти окупираха най-голямата аудитория в Софийския университет „Св. Климент Охридски" - 272-ра. Акцията им бе форма на протест срещу председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев и решението на институцията Делян Пеевски да бъде възстановен като народен представител. Протестът бе обявен за безсрочен, а Ректоратът - напълно окупиран в края на миналата седмица, след като студентите промениха първоначалното си намерение акцията да продължи няколко дни.

Акцията на студентите от Алма Матер бе подкрепена от техни колеги в много университети в столицата и страната. Десетки преподаватели също подкрепиха студентите. Стотици хора излязоха по улиците на демонстрации с плакати „Студенти, с вас сме".

Антиправителственият протест #ДАНСwithme също подкрепи студентите, като всяка вечер се събира под прозорците на Софийския университет с респект към студентите, окупирали Софийския университет.

Ранобудните студенти призоваха Събудете се
netinfo