Ранените в Кандахар военнослужещи вече са в Ландщул
Ранените в Кандахар военнослужещи вече са в Ландщул / снимка: БГНЕС

Тримата ранени военнослужещи от състава на българския контингент в Кандахар пристигнаха със специален самолет в американската военна болница в Ландщул, Германия. Те бяха превозени от военновъздушната база Баграм в Афганистан.

Няма промяна в състоянието на тримата пострадали, съобщават от Министерството на отбраната. Младши сержант Александър Христов Александров и ефрейтор Йордан Петьов Петков са настанени в Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивно лечение на болницата. Състоянието на младши сержант Александров продължава да е критично и с опасност за живота.

Редник Явор Кирилов Иванов, който е с фрактура на левия крак, е настанен в Клиниката по травматология.

При ракетен обстрел срещу летището в Кандахар бяха ранени четирима български войници - младши сержант Александър Александров, ефрейтор Йордан Петков и редниците Явор Иванов и Лъчезар Иванов. Нападението стана докато военният министър Николай Младенов бе на посещение в базата. 

Около 270 български военни охраняват и отбраняват вътрешния периметър на летището в град Кандахар. Първият инцидент с българския контингент се случи в Кербала на 24 август 2003 г., когато наш патрул попада в засада с взривно устройство. Пет дни по-късно първи базов лагер "Индия", е атакуван с РПГ. Други два инцидента има през септември 2003 г. На 17-и неизвестни лица откриват огън по един от българските контролни постове, а на 29-и е атакуван патрул, извършващ обход в т. нар. зона за отговорност.