Рамадан Аталай: Няма да има режим на тока
Рамадан Аталай: Няма да има режим на тока / netinfo

Криза в електроенергийния баланс на страната няма, това заяви в предаването „Денят” председателят на енергийната комисия в парламента Рамадан Аталай. Той обясни, че енергийната комисия към НС е представила различни варианти за покриване на нуждите от електроенергия за страната през зимния сезон 2007-2008 година. Мощностите, които могат да произвеждат електроенергия, са гарантирани за тази година, както и за следващата, обясни Рамадан Аталай. По думите му притеснения има само за това, че не действат сероочистващите съоръжения на тополоенергийните централи и това би могло да създаде проблем с Европейската комисия. Този проблем обаче се решава с плащането на санкции, както правят редица държави – членки на ЕС.

Да се говори за режим на тока през зимата е неуместно. Ако допуснем режим на тока това означава сериозни пропуски за НЕК, категоричен беше Рамадан Аталай.

Той поясни, че енергийната комисия в парламента продължава да разглежда финансовото състояние на НЕК и на следващото й заседание картината ще бъде изяснена.

Безпринципно повишаване на цената на електроенергията няма, но не мога да обещая, че до края на годината тази цена няма да бъде променена, каза Рамадан Аталай.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.