Ралица Негенцова оглави Висшия адвокатски съвет
Ралица Негенцова оглави Висшия адвокатски съвет / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Ралица Негенцова е новият председател на Висшия адвокатски съвет. Тя беше избрана късно снощи след събрание на адвокати от цялата страна, което продължи два дни.

Негенцова е известна като говорител на Централната избирателна комисия и далечен роднина на президента на Бразилия Дилма Русеф. На председателското място тя сменя Даниела Доковска, която нямаше право да се кандидатира за още един мандат.

Негенцова е получила 109 гласа „за” от 171 възможни. Останалите са разпределени между другите кандидати - Веска Волева, Наталия Ценова, Марин Марковски и Йосиф Герон.

Събранието не мина без скандали, след като то започна с възгласите „Мафия”. Причината беше решението на старото ръководство делегатите от София да нямат право на вот поради касиране на техния избор. Адвокатите от столицата демонстративно напуснаха залата, освирквайки стария председател Даниела Доковска.

Избрани са и седем от 15-те членовете на ВАдС - Ели  Христова, Атанас Стоянов, Юрий Бошнаков, Валентин Бенатов, Хари Хараламбиев, Милен Ралчев и Емилия Недева. На първи тур е избран само един от членовете на Висшия контролен съвет - Драгомир Драганов. За председател на Висшия дисциплинарен съд няма избран. На балотаж отиват Еманиул Георгиев и Катя Станкова. Членове на съда ще са Радостин Станчев, Иван Бораджиев, Момчил Савов, Ели Илиа Келесис-Тодорова, Йордан Митков, Катя Станкова и Николай Арсенов.