Районни инспектори на СО уличени в нарушения
Районни инспектори на СО уличени в нарушения / netinfo

Драстични нарушения на трудовата дисциплина от районните служители на Столичния инспекторат и надписване от тях на извършена дейност по почистване в 4 района е констатирала вътрешна проверка на инспектората. Това съобщи началникът му Гален Ганчев. Отговорничката за контрол на извършената работа по почистване в район „Триадица” е била уволнена, а като цяло 2/3 от състава на инспекторите там е подменен.

Вътрешна проверка на работата на районните инспектори е извършена в районите „Триадица”, „Красно село”, „Младост” и „Люлин”.

В първия район служителите на инспектората са си позволили да забавят около 70 преписки по сигнали на граждани. Относно почистването в района е констатирана липса на контрол. За район „Красно село” не са констатирани сериозни забележки за сметоизвозването и метенето, но са открити нарушения на трудовата дисциплина и неспазване на работното време.

Най-несериозно са се отнасяли към работата си инспекторите в „Младост”. „Там е изключително лоша организацията по почистване, по извозване на едрогабаритните отпадъци, отчетността е лоша”, каза Ганчев. Инспекторите в района отчели извозване на 187 контейнера, които на практика не съществували. Освен това си позволили да отчетат извозване на 200 куб. м едрогабаритни отпадъци за месец август, който обаче е едва в началото си, като заплатената сума за фиктивното почистване е около 6000 лв.

Ганчев подчерта, че служителите му в „Люлин” са отличници, защото там не е констатирана нито една забележка, а стиковката между районното кметство и фирмата, която почиства квартала е много добра. Началникът на Столичния инспекторат каза, че продължава контролът върху строителните обекти в града и предупреди, че се задават два сериозни проблема – с изоставените и излезли от употреба автомобили по кварталите и с паркирането в зелените площи.

Относно заповедта на здравното министерство да се дезинфекцират боклуците срещу разпространение от тах на зарази като Хепатит В, Ганчев каза, че в столицата това е ангажимент на концесионерите по чистота, които за целта си наемали подизпълнители