Районен съдия, живял в студентско общежитие, свидетелства пред колега
Районен съдия, живял в студентско общежитие, свидетелства пред колега / снимка: DarikNews.bg, Разград
Районен съдия, живял в студентско общежитие, свидетелства пред колега на кого е плащал наем
49417
Районен съдия, живял в студентско общежитие, свидетелства пред колега на кого е плащал наем
  • Районен съдия, живял в студентско общежитие, свидетелства пред колега на кого е плащал наем

Съдия от Районния съд в Разград ще свидетелства по дело за присвояване, което се гледа в същия съд. Подсъдим е бившият шеф на Студентското общежитие в Разград. Държавното обвинение смята, че си е прибрал над 6000 лв. от наеми, събирани от обитатели на общежитието, които не са студенти. Един от наемателите е магистратът Константин Косев. Очаква се той да даде показания пред колегата си Веселин Борисов в петък. Щетите от присвояването са за Русенския университет „Ангел Кънчев", чиито клон е местният колеж. От учебното заведение обаче не изпратиха представител, който да претендира присвоеното да бъде възстановено.

Процесът е за присвояване на 6350 лв., а подсъдим е 48-годишният Иван Хъневски - бившият директор на Студентското общежитие в Разград. Обвинението счита, че от 1 февруари 2004 до 28 февруари 2008 г. той е присвоил наема от четирима външни наематели на стаи в общежитието. Трима от тях са бивши студенти в тогавашния Технологичен колеж, а четвъртият е съдията от Районен съд Константин Косев, който е родом от Русе, но работи от години в Разград.

Наемът, който магистратът плащал, първо бил 60 лв., после 80 лв., обясни пред съда Хъневски. По думите му при формиране на наема той вземал за база студентския наем от 30 лв., четиримата ползвали помещения в частта, в която живеят и студентите, а не в хотелската част. Хъневски разказа, че бившите възпитаници на института получили възможност да ползват стаите в общежитието след разговор с бившия директор на учебното заведение. Те били в графата клиенти, процедурата по настаняване на съдията обаче не стана ясна. Подсъдимият твърдеше, че е издавал финансови документи за четиримата и те са предавани в счетоводството на колежа. Част от защитната му теза бе изявлението, че е бил подложен на тормоз от новото ръководство на колежа в лицето на Милувка Станчева и няколко месеца след встъпването й в ръководната длъжност сам напуснал.

Делото в Районния съд е насрочено за три дни. Вече бяха разпитани трима от спорните наематели, за петък е насрочен разпитът на съдия Константин Косев.

Други новини от Разград