Райков призова да честваме заедно общите празници с Македония
Райков призова да честваме заедно общите празници с Македония / Sofia Photo Agency, архив: Юлиана Николова
Райков призова да честваме заедно общите празници с Македония
63788
Райков призова да честваме заедно общите празници с Македония
  • Райков призова да честваме заедно общите празници с Македония

България държи да подпише договор за добросъседство с Македония, за да подкрепи стартирането на преговорите за членството на западната ни съседка в Европейския съюз. Това стана ясно от думите на премиера Марин Райков след днешното правителствено заседание.

Премиерът посочи, че и институциите, и българският народ са наясно с европейската перспектива на съседните ни държави, но Македония трябва да създаде атмосфера на добросъседство както с България, така и с Гърция.

„Няма нищо по-естествено, когато влизаш в едно политическо геополитическо пространство, в едно семейство, каквото е нашето европейско семейство, или когато искаш да влезеш в него - без значение дали ще бъде след 10 или след колко години, трябва да имаш готовност да спазваш определени правила, а едно от тях е, че това, което се подпише, се спазва и трябва да изградиш такива добросъседски отношения с тези страни. Още повече като се има предвид, че с България Република Македония дели общи езикови традиции, обща история, общо минало", заяви министър-председателят.

„Разбира се, политическите реалности са тези, които са. Ние сме ги признали, признали сме независимостта на Република Македония, но има и исторически реалности, които те също трябва да признаят, а именно - да честваме заедно празниците, които ни обединяват, тъй като делим обща историческа памет. Централният площад на Скопие беше осеян с паметници на български национални герои. Това е доказателство, което самите те дават, че имаме обща история и минало. Логично е, това е европейски подход, заедно да честваме това наше общо историческо минало по начин, който да не ни конфронтира", добави още Марин Райков.