Райков поиска подслушването да се извади от МВР
Райков поиска подслушването да се извади от МВР / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Райков помолил Първанова да внимава, като подписва разрешения за СРС-та
63441
Райков помолил Първанова да внимава, като подписва разрешения за СРС-та
  • Райков помолил Първанова да внимава, като подписва разрешения за СРС-та

Вътрешният министър Петя Първанова е инструктирана да подписва много внимателно всяко разрешение за използване на специални разузнавателни средства и ако се наложи, в присъствието на свои колеги. Това стана ясно от думите на премиера Марин Райков, който коментира казуса с разследването на възможното незаконно подслушване в МВР.

Премиерът посочи, че кадровите промени в министерството са най-лесната стъпка, но реакцията на правителството зависи от това дали прокуратурата ще повдигне обвинение за незаконно подслушване. Марин Райков подкрепи идеята за изнасяне на СДОТО от МВР.

Премиерът Райков е помолил министър Петя Първанова да бъде изключително внимателна при подписването на разрешения за използване на СРС-та, както и да спазва нормативната база, на която е подчинен разрешителният режим. Колкото до възможното обвинение в незаконно подслушване, кабинетът ще реагира след официалното му обявяване и аргументиране, обясни премиерът: „В случай, че бъде потвърдена хипотезата или подозрението, че е пристъпвано към подобни действия, още повече пък бих бил недоволен, ако това е правено все още в първите дни на мандата на това правителство, но не искам да вярвам, че това е така. Просто не мога да повярвам, че това е така".

Марин Райков изрази личното си мнение, че структурата на СДОТО трябва да бъде отделена от МВР:

„Трябва да има структура, която да бъде, може би, под парламентарен контрол, за да няма съмнение сред обществото по тази тема. Ние дължим на българското общество едно спокойствие, една сигурност, че подобни действия са невъзможни в демократична България".

Министърът на икономиката Асен Василев съобщи, че предстоят персонални промени в министерството, заради изчерпан кредит на доверие.