/ Снимки: Георги Димитров
Не се меся в делата на никоя партия, но и не допускам никой да се меси в моите дела, зарече се президентът
Не се меся в делата на никоя партия, но и не допускам никой да се меси в моите дела. Това каза президентът Румен Радев след срещата си с ръководствата и представителите на научни звена на четири института, предаде Агенция „Фокус“.

„Моите критики са към тези, които управляват, когато управляват неефективно и когато ни управляват и разпиляват ресурсите не в интерес на народа. Когато БСП вземе властта, ще критикувам там, където виждам, че нещата не се вършат както трябва. Не се меся в делата на никоя партия, но и не допускам никой да се меси в моите дела“, посочи Радев.

Той избяга от директен коментар на оставката на началника на кабинета си Калоян Методиев, който вчера разказа как е реагирал Радев, когато е разбрал за присъствието му на банкета на Корнелия Нинова на Боровец. Политологът разказа още, че на "Дондуков" цари командното начало, а самият той е имал различия с президента през последните месеци.

"Политическият дневен ред е толкова наситен, че не може да си позволим да го разпиляваме с каквито и да е кадрови въпроси", коментира Радев по повод освобождаването на Калоян Методиев от длъжността началник на кабинета му", ицмъкна се от конкретен отговор президентът.

"В президентството няма как да има различия, всеки един допринася за реализацията на моята политика", реагира той на думите на Методиев. 

По повод конституционните промени на управляващите, президентът каза: "ГЕРБ внесе недоносче, подигравка. Аз избрах другия път - първо разговори с академичната общност за идентифициране на проблемите, разговор с неправителствени организации и граждани, разговорти с експерти, с всички институции и на следващ етап разговори с партии. Стигнахме друг етап на обществено развитие поради протестите и поради пълното изчерпване на лимита на доверие в този парламент. Аз не виждам основание да внасям моите предложения за промени в Конституцията, ще ги внеса, когато българският парламент придобие отново легитимност, тоест - след избори".

На въпрос ще се кандидатира ли за втори мандат, Радев посочи: „Много време има и всеки ден е важен“.

„България е вече в криза – политическа, социална, икономическа и здравна. Най-голямата криза е управленската. Това е криза на едно управление, което е изчерпано откъм доверие и капацитет. Това е управление, което ежедневно ни тласка към безпътицата. Управление, благодарение на което България пропада и става негативен герой с световното медийно пространство и губи легитимност във вече всички международни институции. На това трябва да се сложи край. Краят е с незабавни честни, прозрачни избори, дебат за почтеност в политиката и дебат за нов обществен договор, който да върне доверието на хората и да изгради ясни механизми за прозрачно, отчетно и отговорно управление“, допълни той.