/ Прессекретариат на държавния глава
В криза и държавните, и религиозните институции трябва да насърчават солидарността, милосърдието и взаимопомощта между хората. Това заяви президентът Румен Радев на среща на "Дондуков" 2 с главния мюфтия Мустафа Хаджи, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Срещата е част от диалога на президента с традиционните вероизповедания у нас и знак на уважение към религиозната традиция на българските граждани с мюсюлманско вероизповедание в България, на които предстои да отбележат празника Рамазан Байрам, посочват от "Дондуков"2.

Всяка година президентът е символичен домакин на традиционната вечеря ифтар по време на свещения месец Рамазан. През 2020 г. провеждането й е възпрепятствано от въведените епидемиологични мерки, като в разговора е било изразено общо очакване за възстановяване на традицията през следващата година.

В центъра на вниманието и на политиката, и на религията, трябва да бъде грижата за хората, е подчертал главният мюфтия Мустафа Хаджи. Той е добавил, че днешната криза е добър повод обществото ни да се замисли дали е уместен опитът да се търгува с всичко в днешния свят - с политика, с религия, с медицина.

Обща е била позицията, че поемането на заплатите на мюсюлманските духовници от българската държава е решителна крачка към тяхното устойчиво приобщаване към обществото. Мустафа Хаджи е посочил, че това не е голяма сума за една държава, но с огромно духовно и социално значение. Обсъдена е била и перспективата обучението на мюсюлманските духовници да става у нас по утвърдени от българската държава образователни програми.