Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
Държавният глава връчи наградите "Джон Атанасов" на млади учени
Където не се появиха български олимпийски отбори по информатика, там не са спечелили. През цялата година ни радваха със своите победи. Това каза президентът Румен Радев, който връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда "Джон Атанасов" за 2022 година.

Румен Радев заяви, че наградата се присъжда за успехите на нашите олимпийски отбори и на нашите млади учени в областта на компютърните науки. Държавният глава подчерта, че компютърните технологии непрекъснато разширяват своя обхват и без тях е немислима всяка една сфера от нашия живот.
 

БГНЕС



Той отбеляза, че през годините участниците в инициативата впоследствие задават посоката на развитие в науката. "Много от тях се ангажират с обществено значими каузи", добави президентът и каза, че наскоро един такъв лауреат се е завърнал в България, привлича инвестиции и открива нови хоризонти за бъдещето на страната ни.
 

БГНЕС



Радев изрази признателност към Георги Първанов за инициативата. "Тя днес се откроява като инициатива с висока жизненост и голям успех", заяви той.

Радев ще връчи отличията в инициативата Награда „Джон Атанасов“ за 2022 г.

Държавният глава изрази и благодарност към всички преподаватели, представители на академичната общност и учители за подкрепата им към младите хора.

"Устремът ви към успех да дава нов тласък към науката", обърна се в заключение Радев към младите учени.

Георги Първанов /президент 2002-2012 г./ отбеляза, че за да устои една инициатива 20 години в нашето бурно, динамично време, в което сме свидетели на толкова много подем и падения, показва твърдо една последователност и приемственост, която не е характерна за нашите институции.

Тази награда е израз за нашата признателност към Джон Атанасов, ученият с български корени, откривател на компютъра. Тя показва и българският успех, който не е невъзможен, каза Първанов.

Първанов допълни, че преди всичко наградата е нашето уважение и стимул за талантливите млади хора на България. Той изрази надежда, че министрите и новите депутати ще я вземат присърце, защото трябва да се инвестира в талантите на България.

"Сигурно е добре да има транспортна инфраструктура, но не по-малко важно е да има електронна инфраструктура", категоричен бе той.
 
БТА, БГНЕС